Özel Çağın Andolu Lisesi olarak, orta okulu bitirip de liseye kayıt yaptıracak velilerin bizlere yönettiği sorular ve bizlerden beklentileri, özel okullardan duydukları vaatler ve neden özel okullara yöneldikleri konularını derleyerek bir araya getirdik, önerilerimizi de ekleyerek şu bilgilere ulaştık; şöyle ki:
Orta okul bittikten sonraki en önemli sorun, hangi liseye gidileceği. 8.sınıfı tamamlayan öğrenciler ve velileri, sistemsel değişikliler ve belirsizliklerin ardından tercih ve lise seçimi sürecine geldiler.
Bu yıl yapılan değişiklikler ile merkezi sınavla öğrenci alan okulların sayıları azaldı. Sınav soruları daha eleyici oldu. Sınava giren öğrencilerin ancak %10'unun nitelikli liselere girebilmesi, kalan öğrencilerin puanına bakılmaksızın adreslerine dayalı olarak en yakın okula yerleştiriliyor olmaları, velileri özel okullara yönlendirdi.
Özel okul sayılarının son yıllarda hızla artması beraberinde rekabeti de artırdı. Okullar öğrenci çekmek adına kıyasıya yarışmaya, öğrencilere cazip fırsatlar sunmaya başladı: Yurt dışı eğitim olanağına sahip olanlar, üniversite garantili okullar, İngiltere veya Amerika diploması verenler, diplomalarının uluslararası geçerliliği olduğu reklamını yapanlar, öğrencilerin yaptıkları projelerin okulun anlaşmalı olduğu şirketler aracılığıyla satılacağı ve okul ücretinin bu yolla temin edileceğini söyleyenler...
Bütün bu vaatlerin yanı sıra bazı okullar, yeterli öğrenci bulamayınca yarı dönemde kapandı. Eğitim dışı mesleklere sahip olup okul kuran, eğitimden kazandığını inşaat gibi farklı alanlarda değerlendirme yoluna gidenler, öğretmen maaşlarını ödeyemedi. Okullara ödemelerini yaptığı halde paralarını alamayan veliler, maaşlarını alamayan öğretmenler ve derslerinden mahrum kalan öğrenciler mağdur oldu.
Peki şartlar böyleyken nasıl seçim yapacağız?
Özel çağın Anadolu Lisesi olarak önerilerimiz, öncelikle kurucularının eğiitimci olup olmadığına, okulun kaç yıldır eğitim öğretime devam ettiğine, üniversite başarısına, mevcut kadrosunun kaç yıldır o okulda görev yaptığına, öğretmenlerinin niteliğine, İngilizce ve 2. yabancı dil eğitiminin ders saatlerine, mezunlarının kabul aldığı yurt dışı üniversitelerinin dünya sıralamasındaki yerine, burs olanaklarına dikkatedilmesi yönündedir.
Akademik, sportif, sanatsal, sosyal ve kişisel gelişimleri desteklemek adına yapılanlar, kulüp çalışmaları, öğrenci profili, eve uzaklığı, okulun konumu, öğrencinin o okulu sevip sevmemesi ise diğer önemli ölçütlerdir.
Unutmayınız ki Türkiye'de uygulanan eğitim sistemindeki genel ana hatlar belirlenmekte ve müfredat dışına çıkılamamaktadır.Okulların sunacağı eğitim modeli ise bu çerçevede Milli Eğitim Bakanlığınca sınırlandırılmıştır.Peki bir okulu farklı kılan nedir, sorusunun cevabı her zaman öğrencisini tanıyan, onun öz becerilerini ortaya çıkaran, öğrencide farkındalık yaratan, bir eğitim ve öğretim disiplini oluşturabilen, bu yapıya öğrencisinin katılımcı olmasını sağlayan bir eğitim ve öğretim metedu başarılı olacaktır.
"En iyi okul, öğrencinin mutlu olduğu ve evine yakın olan okuldur." diyor, çocuğunuz için en uygun okulu bulmanızı diliyoruz.